Tojásmentes Dalgona kávés muffin recept
Tojásmentes Dalgona kávés muffin hozzávalók
Ez a mennyiség körülbelül 6-8 muffinra lesz elegendő.
- 1 csésze liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál szódabikarbóna
- 1/4 csésze natúr joghurt
- 1/2 csésze porcukor
- 1/4 csésze + 3 evőkanál tej
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1/4 csésze olaj
- 1,5 teáskanál instant kávé
- 1 teáskanál meleg víz
Tojásmentes Dalgona kávés muffin elkészítése
- Egy tálba szitáld át a lisztet, szódabikarbónát és sütőport, majd tedd félre.
- Egy kis tálban keverd össze az instant kávét és a meleg vizet, majd ezt is tedd félre.
- Egy harmadik tálban keverd össze a joghurtot és a porcukrot, míg a cukor teljesen fel nem oldódik. Add hozzá a tejet, olajat és vanília kivonatot, majd keverd össze, míg az összes hozzávaló el nem elegyedik.
- Melegítsd elő a sütőt 170 fokra.
- Amíg a sütő melegszik, keverjük össze a nedves és száraz összetevőket és a keverés során adagoljuk hozzá a 3 evőkanál tejet.
- A muffinformákba tegyél papírkapszlikat, majd az összekevert tésztával töltsd meg félig a muffin formákat. Körülbelül a tészta fele lesz így elhasználva.
- A maradék tésztához add hozzá a kávét és egyenletesen keverd el.
- Az így kapott kávés masszát kanalazd a muffin formák tetejére. Minden muffin formát körülbelül a háromnegyedéig tölts meg.
- Még sütés előtt a muffinok alját néhányszer ütögesd az asztalhoz, hogy a légbuborékok távozhassanak a masszából.
- Ezután már beteheted a 170 fokra előmelegített sütőbe és körülbelül 15 percig süsd. 15 perc után fogpiszkálóval ellenőrizd, hogy a tészta megsült-e. Ha marad tészta a fogpiszkálón, akkor még süsd a muffinokat 2-3 percig.
A Dalgona kávés muffinok története
A Dalgona kávés muffin receptjét a 2020-as évben az interneten berobbant „Dalgona Coffee” őrület inspirálta, mely Koreából terjedt el vírusvideók által. Karanténkávénak is nevezik, hiszen a Covid-19 járvány ideje alatt robbant be a köztudatba.
A dalgona kávé egy koreai szivacsos állagú édességre, a méhsejt karamellre hasonlít. Instant kávé, víz és cukor egyenlő arányú felverésével készül, amíg könnyű és krémes állagú nem lesz. Ezt a habos kávékrémet kanalazzák tej tetejére.
A Dalgona kávés muffin receptje – hűen a dalgona kávéhoz – úgy készül, ahogyan a dalgona kávéban az alsó réteg tej, a felső réteg pedig aranybarna habos kávé.
Ezek a ízletes tojás nélküli muffinok tökéletesen ötvözik a vanília és a kávé ízét. A sütik állaga puha és szivacsos. A kávé szerelmeseinek ez nemcsak egy szép látvány, hanem az ízlelőbimbóiknak is kényeztetés.
Recept forrása: kuchpakrahahai.in