Tiramisu muffin recept
A kávérajongók most muffin formájában élvezhetik egyik kedvenc süteményük ízét, a tiramisut. A tiramisu muffin egy ínycsiklandó olasz desszert. Ez a recept tökéletes választás, ha szereted a kávé és a krémes mascarpone ízkombinációját. Babapiskóta helyett könnyű és puha muffinokat készítünk, amelyeket kakaóporral (vagy fahéjjal) szórunk meg.
Tiramisu muffin hozzávalók
A tésztához:
- 15 dkg liszt
- fél teáskanál sütőpor
- fél teáskanál szódabikarbóna
- 1 tasak instant kávé
- csipet só
- 15 dkg barnacukor
- 2 tojás
- 2-3 evőkanál tej
- 125 g megolvasztott margarin
- 0,5 dl kávé
- kevés rum vagy rum aroma
A krémhez:
- 250 g mascarpone
- 2-3 evőkanál porcukor
- tetejére fahéj vagy kakaó szórás
Tiramisu muffin elkészítése
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- Elővesszük a muffinformákat és kivajazzuk, majd megszórjuk liszttel. Vagy papírkapszlikat teszünk a szilikon muffin formákba.
- Egy tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, instant kávét és a csipet sót.
- Egy másik tálban keverjük habosra a tojásokat a barnacukorral, majd adjuk hozzá az olvasztott margarint és az erős főzött kávét. Amennyiben túl sűrűnek érzed a tojásos masszát, hígítsd 2-3 evőkanál tejjel.
- A száraz hozzávalókat keverjük hozzá a nedves hozzávalókhoz és jól forgassuk át, hogy a tészta egyenletesen elkevert legyen.
- A muffinformákat töltsük meg 2/3 részéig a masszával.
- Tegyük sütőbe és 200 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje is jól átsült.
- Ha kész, vegyük ki a sütőből és 5 percig hagyjuk hűlni a formában. Majd vegyük ki a formából is és hagyjuk teljesen kihűlni a muffinokat.
- Amíg pihennek a muffinok, elkészíthetjük a krémet. Alaposan keverjük össze a mascarpone-t a porcukorral.
- Ha kihűltek a muffinok, vágjuk félbe mindegyiket és vékonyan tegyünk mindegyik keresztbe vágott muffin aljába krémet, majd tegyük rá a muffinok tetejét.
- A sütik tetejét locsoljuk meg egy kis rummal, vagy rum aromával, majd kanalazzunk rá ismét egy kis mascarpone krémet. Ha van nyomózsákunk, még szebben díszíthetjük vele a muffinokat.
- A krém tetejére ízlés szerint szórjunk fahéjat vagy kakaóport.
Tipp:
Ha papírkapszlikat használunk a muffinformákban, azzal a mosogatást is megkönnyítjük magunknak.
Jó étvágyat!