Mi a muffin?

A muffin egy kis méretű édes vagy sós sütemény, amely számos ízben és változatban megtalálható. Egyszerűen elkészíthetők, finomak és táplálóak. Ideálisak reggelire, uzsonnára vagy akár desszertként is.

A muffinnak 2 fő változata van, az angol muffin és az amerikai muffin.

Az angol és az amerikai muffin két teljesen különböző típusú sütemény, amelyek némileg eltérő összetevőkből készülnek és más elkészítési módszerrel sütik.

Angol muffin

milyen az angol muffin?

Az angol muffin vagy angol péksütemény egy lapos, kerek, lyukacsos, nem édes kelt tészta, amelyet serpenyőben vagy grillezőn készítenek el. Jellemzője, hogy melegszendvicsként fogyasztják, ízesítik vajjal, sajttal, tojással vagy szalonnával.

Az angol muffin összetevői közé tartozik a finomliszt, a víz, a tej, a sütőpor, a só és a cukor. Íze nem édes, inkább kicsit savanykás és a tészta kissé kemény.

Amerikai muffin

milyen az amerikai muffin?

Az amerikai muffin vagy cupcake, egy magasabb, domború tészta, amelyet kis muffinformákba öntenek és sütnek. Az amerikai muffinok általában édesebbek, mint az angol muffin, és lehetnek többféle ízesítésűek, mint például csokoládé, gyümölcsök, diófélék vagy fűszerek.

Összetevői közé tartozik a finomliszt, a cukor, a tojás, a vaj, a sütőpor és a tejszín. Íze szinte bármilyen lehet. A tésztája belül lágy és omlós.


A legtöbben a kis kosárkákban, illetve muffin formákban megsütött süteményt ismerik. Ezen az oldalon is főként az amerikai típusról találhatók receptek, a legváltozatosabb és legfinomabb ízekben.