Epres-joghurtos muffin recept

Ha egyszer megkĂłstolod ezeket az epres-joghurtos muffinokat, többĂ© nem tudsz majd ellenĂĄllni nekik! A friss eper Ă©s a krĂ©mes joghurt egyĂŒttese teszi omlĂłssĂĄ ezeket a sĂŒtemĂ©nyeket, amelyek szĂł szerint elolvadnak a szĂĄdban. RĂĄadĂĄsul kevesebb mint 30 perc alatt elkĂ©szĂŒlnek, Ăgy bĂĄrmikor meglepheted vele a csalĂĄdot vagy sajĂĄt magadat!
Miért érdemes kipróbålnod ezt a receptet?
Rengeteg Ăz van benne, mĂ©gis egyszerƱ elkĂ©szĂteni, Ă©s garantĂĄltan mindig jĂłl sikerĂŒl. A joghurt nemcsak krĂ©mes textĂșrĂĄt ad neki, hanem egy kis extra fehĂ©rjĂ©t is.
Friss eperrel vagy akĂĄr ĂĄfonyĂĄval is kĂ©szĂtheted â mindig mennyei lesz! A recept könnyedĂ©n tejmentessĂ© is tehetĆ, ha növĂ©nyi alapĂș joghurtot Ă©s tejet hasznĂĄlsz.
Ez egy szuper mĂłdja annak, hogy felhasznĂĄld a szezonĂĄlis gyĂŒmölcsöket, Ă©s egy kis szĂnt vigyĂ©l a reggelihez vagy az uzsonnĂĄhoz. Egy egĂ©szsĂ©gesebb desszertkĂ©nt is megĂĄllja a helyĂ©t.
Epres-joghurtos muffin hozzĂĄvalĂłk (kb. 16 muffinhoz)
- 2 bögre finomliszt
- +2 teĂĄskanĂĄl liszt (az eperhez)
- 2 teĂĄskanĂĄl sĂŒtĆpor
- csipet sĂł
- 1 teĂĄskanĂĄl mandula- vagy vanĂliaaroma
- 1 bögre kristålycukor
- 2 nagy tojĂĄs (szobahĆmĂ©rsĂ©kletƱ)
- 1/2 bögre repceolaj (vagy olĂva/avokĂĄdĂłolaj)
- 1/2 bögre görög joghurt (natĂșr vagy vanĂliĂĄs)
- 1/4 bögre mandulatej (+1 evĆkanĂĄl) â tehĂ©ntej is megfelel
- 3/4 bögre friss eper, apróra vågva
- 3 evĆkanĂĄl szeletelt mandula (opcionĂĄlis a tetejĂ©re)
- 2 evĆkanĂĄl kristĂĄlycukor (opcionĂĄlis a tetejĂ©re)
Epres-joghurtos muffin elkĂ©szĂtĂ©se lĂ©pĂ©srĆl lĂ©pĂ©sre
ElĆkĂ©szĂtĂ©s: 10 perc | SĂŒtĂ©s: 20 perc
1. MelegĂtsd elĆ a sĂŒtĆt 175 °C-ra.
AprĂtsd fel az epret, majd keverd össze 2 teĂĄskanĂĄl liszttel. Ez segĂt megakadĂĄlyozni, hogy az eperdarabok lesĂŒllyedjenek a muffin aljĂĄra sĂŒtĂ©s közben.
2. Keverd össze a szåraz hozzåvalókat.
Egy közepes tĂĄlban elegyĂtsd a lisztet, sĂŒtĆport, sĂłt Ă©s cukrot. JĂłl keverd össze egy habverĆvel.
3. Keverd össze a nedves hozzåvalókat.
Egy nagy tĂĄlban keverd össze az olajat, a tejet, a joghurtot, a vanĂliĂĄt Ă©s a tojĂĄsokat. Ehhez Ăłvatosan forgasd hozzĂĄ a szĂĄraz hozzĂĄvalĂłkat, de ne keverd tĂșl! Ărdemes spatulĂĄval dolgozni kĂ©zzel, nem gĂ©ppel. VĂ©gĂŒl forgasd bele az eperdarabokat (vagy mĂĄs bogyĂłs gyĂŒmölcsöt).
4. Töltsd meg a muffinformåkat.
Permetezd le vagy bĂ©leld ki a muffinformĂĄt papĂrral. Egyenletesen oszd el a tĂ©sztĂĄt a formĂĄkban. A forma mĂ©retĂ©tĆl fĂŒggĆen elĆfordulhat, hogy kĂ©t adagban kell sĂŒtnöd.
5. Szórd meg a tetejét.
Tetszés szerint szórd meg a nyers muffinokat szeletelt mandulåval és egy csipet cukorral. Ez finom ropogós kérget ad nekik.
6. SĂŒsd 18â20 percig.
A muffinokat a sĂŒtĆ közĂ©psĆ rĂĄcsĂĄn sĂŒsd 18â20 percig, vagy amĂg egy beleszĂșrt fogpiszkĂĄlĂł tisztĂĄn ki nem jön. Hagyd kicsit hƱlni, Ă©s mĂĄr fogyaszthatĂł is!
Tippek és variåciók
- Liszt â A recept glutĂ©nmentes liszttel is mƱködik.
- Joghurt â HasznĂĄlhatsz bĂĄrmilyen joghurtot: natĂșrt, vanĂliĂĄsat, alacsony zsĂrtartalmĂșt, vagy növĂ©nyi alapĂșt is.
- Olaj â AvokĂĄdĂł- vagy olĂvaolajjal is tökĂ©letesen mƱködik.
- Tej â Mandulatej, zabtej vagy hagyomĂĄnyos tehĂ©ntej is megfelelĆ.
- GyĂŒmölcs â Friss eper az ideĂĄlis, de friss ĂĄfonya vagy mĂĄlna is jĂł vĂĄlasztĂĄs. A fagyasztott gyĂŒmölcs tĂșl sok nedvessĂ©get ad, Ăgy az nem ajĂĄnlott.
Tårolås és fagyasztås
Az elkĂ©szĂŒlt muffinokat lĂ©gmentesen zĂĄrĂłdĂł dobozban vagy zacskĂłban 5 napig hƱtĆben tarthatod. Ha tovĂĄbb szeretnĂ©d eltenni, fagyaszd le Ćket â Ăgy akĂĄr 3 hĂłnapig is elĂĄllnak.
ĂsszegzĂ©s
Ez az epres-joghurtos muffin nemcsak gyors Ă©s egyszerƱ, de ĂzĂ©ben is kĂŒlönleges. AkĂĄr reggelire, uzsonnĂĄra vagy egĂ©szsĂ©gesebb desszertkĂ©nt is tĂĄlalhatod. PrĂłbĂĄld ki friss gyĂŒmölccsel, mandulĂĄval megszĂłrva â az illata Ă©s az Ăze garantĂĄltan mindenkit levesz a lĂĄbĂĄrĂłl!
Recept forrĂĄsa: sailorbailey.com