|

Epres-joghurtos muffin recept

Ha egyszer megkĂłstolod ezeket az epres-joghurtos muffinokat, többĂ© nem tudsz majd ellenĂĄllni nekik! A friss eper Ă©s a krĂ©mes joghurt egyĂŒttese teszi omlĂłssĂĄ ezeket a sĂŒtemĂ©nyeket, amelyek szĂł szerint elolvadnak a szĂĄdban. RĂĄadĂĄsul kevesebb mint 30 perc alatt elkĂ©szĂŒlnek, Ă­gy bĂĄrmikor meglepheted vele a csalĂĄdot vagy sajĂĄt magadat!

Miért érdemes kipróbålnod ezt a receptet?

Rengeteg Ă­z van benne, mĂ©gis egyszerƱ elkĂ©szĂ­teni, Ă©s garantĂĄltan mindig jĂłl sikerĂŒl. A joghurt nemcsak krĂ©mes textĂșrĂĄt ad neki, hanem egy kis extra fehĂ©rjĂ©t is.

ganodermås kåvé

Friss eperrel vagy akĂĄr ĂĄfonyĂĄval is kĂ©szĂ­theted – mindig mennyei lesz! A recept könnyedĂ©n tejmentessĂ© is tehetƑ, ha növĂ©nyi alapĂș joghurtot Ă©s tejet hasznĂĄlsz.

Ez egy szuper mĂłdja annak, hogy felhasznĂĄld a szezonĂĄlis gyĂŒmölcsöket, Ă©s egy kis szĂ­nt vigyĂ©l a reggelihez vagy az uzsonnĂĄhoz. Egy egĂ©szsĂ©gesebb desszertkĂ©nt is megĂĄllja a helyĂ©t.

Epres-joghurtos muffin hozzĂĄvalĂłk (kb. 16 muffinhoz)

  • 2 bögre finomliszt
  • +2 teĂĄskanĂĄl liszt (az eperhez)
  • 2 teĂĄskanĂĄl sĂŒtƑpor
  • csipet sĂł
  • 1 teĂĄskanĂĄl mandula- vagy vanĂ­liaaroma
  • 1 bögre kristĂĄlycukor
  • 2 nagy tojĂĄs (szobahƑmĂ©rsĂ©kletƱ)
  • 1/2 bögre repceolaj (vagy olĂ­va/avokĂĄdĂłolaj)
  • 1/2 bögre görög joghurt (natĂșr vagy vanĂ­liĂĄs)
  • 1/4 bögre mandulatej (+1 evƑkanĂĄl) – tehĂ©ntej is megfelel
  • 3/4 bögre friss eper, aprĂłra vĂĄgva
  • 3 evƑkanĂĄl szeletelt mandula (opcionĂĄlis a tetejĂ©re)
  • 2 evƑkanĂĄl kristĂĄlycukor (opcionĂĄlis a tetejĂ©re)

Epres-joghurtos muffin elkĂ©szĂ­tĂ©se lĂ©pĂ©srƑl lĂ©pĂ©sre

ElƑkĂ©szĂ­tĂ©s: 10 perc | SĂŒtĂ©s: 20 perc

1. MelegĂ­tsd elƑ a sĂŒtƑt 175 °C-ra.

AprĂ­tsd fel az epret, majd keverd össze 2 teĂĄskanĂĄl liszttel. Ez segĂ­t megakadĂĄlyozni, hogy az eperdarabok lesĂŒllyedjenek a muffin aljĂĄra sĂŒtĂ©s közben.

2. Keverd össze a szåraz hozzåvalókat.

Egy közepes tĂĄlban elegyĂ­tsd a lisztet, sĂŒtƑport, sĂłt Ă©s cukrot. JĂłl keverd össze egy habverƑvel.

3. Keverd össze a nedves hozzåvalókat.

Egy nagy tĂĄlban keverd össze az olajat, a tejet, a joghurtot, a vanĂ­liĂĄt Ă©s a tojĂĄsokat. Ehhez Ăłvatosan forgasd hozzĂĄ a szĂĄraz hozzĂĄvalĂłkat, de ne keverd tĂșl! Érdemes spatulĂĄval dolgozni kĂ©zzel, nem gĂ©ppel. VĂ©gĂŒl forgasd bele az eperdarabokat (vagy mĂĄs bogyĂłs gyĂŒmölcsöt).

4. Töltsd meg a muffinformåkat.

Permetezd le vagy bĂ©leld ki a muffinformĂĄt papĂ­rral. Egyenletesen oszd el a tĂ©sztĂĄt a formĂĄkban. A forma mĂ©retĂ©tƑl fĂŒggƑen elƑfordulhat, hogy kĂ©t adagban kell sĂŒtnöd.

5. Szórd meg a tetejét.

Tetszés szerint szórd meg a nyers muffinokat szeletelt mandulåval és egy csipet cukorral. Ez finom ropogós kérget ad nekik.

6. SĂŒsd 18–20 percig.

A muffinokat a sĂŒtƑ közĂ©psƑ rĂĄcsĂĄn sĂŒsd 18–20 percig, vagy amĂ­g egy beleszĂșrt fogpiszkĂĄlĂł tisztĂĄn ki nem jön. Hagyd kicsit hƱlni, Ă©s mĂĄr fogyaszthatĂł is!

Tippek és variåciók

  • Liszt – A recept glutĂ©nmentes liszttel is mƱködik.
  • Joghurt – HasznĂĄlhatsz bĂĄrmilyen joghurtot: natĂșrt, vanĂ­liĂĄsat, alacsony zsĂ­rtartalmĂșt, vagy növĂ©nyi alapĂșt is.
  • Olaj – AvokĂĄdĂł- vagy olĂ­vaolajjal is tökĂ©letesen mƱködik.
  • Tej – Mandulatej, zabtej vagy hagyomĂĄnyos tehĂ©ntej is megfelelƑ.
  • GyĂŒmölcs – Friss eper az ideĂĄlis, de friss ĂĄfonya vagy mĂĄlna is jĂł vĂĄlasztĂĄs. A fagyasztott gyĂŒmölcs tĂșl sok nedvessĂ©get ad, Ă­gy az nem ajĂĄnlott.

Tårolås és fagyasztås

Az elkĂ©szĂŒlt muffinokat lĂ©gmentesen zĂĄrĂłdĂł dobozban vagy zacskĂłban 5 napig hƱtƑben tarthatod. Ha tovĂĄbb szeretnĂ©d eltenni, fagyaszd le Ƒket – Ă­gy akĂĄr 3 hĂłnapig is elĂĄllnak.

ÖsszegzĂ©s

Ez az epres-joghurtos muffin nemcsak gyors Ă©s egyszerƱ, de Ă­zĂ©ben is kĂŒlönleges. AkĂĄr reggelire, uzsonnĂĄra vagy egĂ©szsĂ©gesebb desszertkĂ©nt is tĂĄlalhatod. PrĂłbĂĄld ki friss gyĂŒmölccsel, mandulĂĄval megszĂłrva – az illata Ă©s az Ă­ze garantĂĄltan mindenkit levesz a lĂĄbĂĄrĂłl!

Recept forrĂĄsa: sailorbailey.com

Ha tetszett a recept, mentsd el, oszd meg mĂĄsokkal, Ă­rd meg kommentben!

ganoderma hatĂĄsa

Még több muffin recept

Vélemény, hozzåszólås?

Az e-mail cĂ­met nem tesszĂŒk közzĂ©. A kötelezƑ mezƑket * karakterrel jelöltĂŒk