Muffin receptek borító

Sütési tippek muffinokhoz

Sütési tippek / tudnivalók a tökéletes muffin elkészítéséhez

  1. Külön-külön tálban keverjük össze a száraz (cukor, liszt, sütőpor, aszalt gyümölcsök, reszelt sajt, sonka stb.) és nedves (tojás, tej, tejföl, olaj, margarin stb.) összetevőket.
  2. Ha a margarin túl kemény, akkor a cukor hozzáadása után rövid időre helyezd a mikrohullámú sütőbe, hogy megpuhuljon és könnyebb legyen dolgozni vele.
  3. Ha vajjal készítjük a muffint, finomabb lesz és tovább eláll, mint ha margarint választottunk volna.
  4. Ha a ragacsos szárított gyümölcsöket kell felaprítani, akkor könnyebb dolgunk lesz, ha előbb felmelegítjük a kést.
  5. A muffin formákat csak a háromnegyedéig töltsük meg.
  6. A muffinokat mindig előmelegített sütőben süssük.
  7. A sütés első negyedórájában ne nyisd ki a sütőajtót, mert összeesnek a muffinok.
  8. Általában a nagyobb muffinok sütési ideje 20-25 perc, míg a kisebbek esetében 10-15 perc is elegendő a sütéshez.
  9. A muffinok elkészültét tűpróbával ellenőrizd. Tűpróba az, amikor beledugunk egy fogpiszkálót a muffinba és a tészta nem ragad rá.
  10. Sütés után kb. 5 percig hagyjuk pihenni a muffinokat, így könnyebben ki lehet venni őket a formából.

Muffin gyakori kérdések

Mivel helyettesíthető a sütőpor?

A receptekben használt sütőpor, amelynek térfogatnövelő szerepe van, részben vagy teljes egészében helyettesíthető egyszerű szódabikarbónával.

A szódabikarbóna nem tartalmaz alumíniumsót vagy más adalékanyagokat, mint amilyeneket a sütőporok tartalmaznak.

Ha teljesen helyettesíteni szeretnénk a sütőport, akkor célszerű valamivel nagyobb mennyiségben alkalmazni a szódabikarbónát, vagy a hatékonyság növelése érdekében némi citromlével vagy citromsavval kiegészíteni.

Milyen hőmérsékleten kell sütni a muffinonkat? Sütés előtt elő kell-e melegíteni a sütőt?

A muffinokat mindig előmelegített sütőben kell sütni.

Elektromos sütőnél 190–225 °C-on, gázos sütőnél 4-es fokozaton kell sütni a sütiket.

A sütési idő általában 15-25 perc a muffin méretétől függően.

Hogyan kell töltött muffint készíteni?

A lekvárt és krémszerű töltelékeket sütés után adjuk a kihűlt muffinokhoz. Ezt legkönnyebben vékony csövű habnyomó segítségével tehetjük meg.

A száraz, középre helyezett töltelékek, mint például a mazsola, sajt vagy nehéz krémek legjobban úgy adhatók hozzá, ha először csak a muffintészta felét öntjük a muffinformákba, majd ennek közepére helyezzük a tölteléket. Ezután a muffin tésztájának másik felével befedjük.

Ajánlott a száraz tölteléket megnedvesíteni, majd megszórni liszttel; így kevésbé hajlamos lesüllyedni a tészta aljára.

Fagyasztható-e a muffin és mennyi ideig áll el?

A muffin légmentesen zárható műanyag edényben sokáig friss marad.

Az elkészült és kihűlt muffinokat lefagyaszthatjuk, így 1–2 hónapig is elállnak. Fagyasztóból elővéve csak tegyük ki egy tálra és várjuk meg, míg kienged. . Kiolvadás után 2 percre rakjuk be előmelegített sütőbe, így ismét ropogós és forró lesz.

A nyers tészta is fagyasztható: a kész tésztát a formába töltjük, betesszük a fagyasztóba, mikor megfagyott, kiszedjük a fagyos, „nyers” muffinokat és így csomagoljuk zacskóba.

Scroll to Top