Sütési tippek

Ezen az oldalon a muffinkészítés alapvető tudnivalóiról olvashat. Ha mégsem találna választ kérdésére, kérjük, használja a Fórumot!

A muffinkészítés lépései:

  • A muffin sütés alapvető technikája, hogy külön kevered össze a száraz és külön a nedves alapanyagokat. Így a cukor, liszt, sütőpor, aszalt gyümölcsök, reszelt sajt, sonka, és hasonlók egy tálba, míg a tojás, tej, tejföl, olaj, margarin egy másik tálba keverendők össze. Az összeállításnál nagy laza mozdulatokkal keverd össze a két alkotórészt.
  • A száraz hozzávalókat gondosan mérjük ki, szórjuk bele egy mély tálba, és keverjük össze.
  • Öntsük hozzá a folyékony hozzávalókat, majd néhány mozdulattal keverjük az egészet darabos (de nem lisztes) masszává.
  • Kanállal töltsük a masszát a sütőformákba. Ügyeljünk arra, hogy csak ¾-ig töltsük meg a formát, hogy a muffinoknak legyen helyük megnőni a sütőben.
  • Helyezzük a megtöltött formákat a sütőbe, és süssük készre a muffinokat.
  • Tanácsok kezdőknek és haladóknak.
  • A muffint mindig előmelegített sütőben süsd!
  • A sütés első negyedórájában ne nyisd ki a sütőajtót, mert összeesnek!
  • Csak a cukrot kell alaposan kikeverni a margarinnal és a tojással, a további hozzávalót (pl. mazsola, dió, csoki, gyümölcs, szárított gyümölcs) először a liszttel lazán összekeverjük, majd gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a tésztához. A túlkevert tészták nem lesznek olyan domborúak.
  • A sütőport mindig a liszthez keverd hozzá, így csak a sütőben kezd el “dolgozni”!
  • Ha a margarinod kemény, akkor add hozzá a cukrot, és tedd be néhány másodpercre a mikróba, könnyebb lesz vele dolgozni!
  • A mélyedést 2/3 vagy 3/4 részig szabad megtölteni tésztával, hogy a muffinok szépen tudjanak csúcsosodni, és ne folyjanak ki.
  • Ha marad üres lyuk a formában, töltsük meg vízzel.
  • A nagyobb (pl. 6-os sütőforma) muffinok sütési ideje általában 20-25 perc, a kisebbekhez 10-15 perc is elegendő. Vegyük figyelembe az is, hogy minden sütő másképpen süt, ezért sütési hőfokot és időt igazítsuk a saját sütőnkhöz! Gázsütőben 3-4-5 fokozaton kell sütni. A muffin akkor van készen, ha a teteje aranybarna, és ha beledugunk egy fogpiszkálót (tűpróba), nem ragad rá a tészta.
  • Sütés után kb. 5 percig hagyjuk hűlni a muffinokat, így könnyebben kijönnek a formából.
  • A muffin légmentesen zárható műanyag edényben sokáig friss marad.
  • A frissen sült muffinokat le is lehet fagyasztani, így kb. 2 hónapig eltarthatók. Felengedés után, rövid ideig (2-3 perc) még egyszer átsütjük őket.
  • A nyers tészta is fagyasztható: a kész tésztát a formába töltjük, betesszük a fagyasztóba, mikor megfagyott, kiszedjük a fagyos, “nyers” muffinokat és így csomagoljuk zacskóba.

További tippek

  • A sütés előtt mindig olvassuk át az egész receptet!
  • A formát még a kikenés előtt tegyük be rövid időre a mélyhűtőbe, így könnyebben kijönnek majd a muffinok.
  • A formát a következő adag sütése előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Minden hozzávalót szoba-hőmérsékletűen adjunk a tésztához.
  • A ragacsos szárított gyümölcsök feldarabolása egyszerűbb, ha azt felmelegített késsel végezzük.
  • A tojásfehérjét mindig zsírmentes edényben verjük fel. Lassan kezdjük el felverni, majd fokozzuk a sebességet. A tojáshabot mindig utoljára adjuk a tésztához.
  • Ha több formában sütünk egyszerre több emeleten a sütőben, figyeljünk a légkeverésre.
  • Mikor a tésztát a formákba töltjük, már ne kevergessük, egyszer csak óvatosan kanalazzuk át.
  • A vaj sokkal jobb a muffin sütéshez, mint a margarin, mert egyrészt jobb az íze, másrészt pedig növeli az eltarthatóságát.

A muffin elkészítésének kétféle alapvető módja ismert

1. Muffin módszer

A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük, és egy mélyedést alakítunk a közepébe. A szintén összekevert folyékony hozzávalókat a mélyedésbe öntjük, és egy lapáttal óvatosan, finoman összedolgozzuk. Csak átforgatjuk, nem keverjük, mert akkor ragasztó hatású lesz, a muffinok pedig nagyon kemények lesznek. A tésztát rögtön a jól kikent, vagy papírral bélelt formába töltjük, és mehet a sütőbe.

A hozzávalók aránya, ha a liszt a 100%

  • 1000 g liszt = 100 %
  • 300 g cukor = 30 %
  • 60 g sütőpor = 6 %
  • 10 g só = 1 %
  • 200 g tojás = 20 %
  • 800 g tej = 80 %
  • 300 g vaj/zsiradék/olaj = 30 %

2. Keverős módszer

A zsiradékot, cukrot, sót, ha szükséges, fűszereket és tejport a keverőgéppel habosra elkeverjük. Aztán egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és újra jól elkeverjük. Ha a tészta kicsapódna, mert a tojások túl hidegek, segíthet egy maroknyi liszt. Azután hozzáadjuk a folyadékot (tej vagy víz), lazán hozzákeverjük ezt is. Az átszitált lisztet és sütőport hozzáadjuk, és szinte egyetlen mozdulattal a tésztához keverjük. A fölösleges, túl sok kevergetéstől sűrűvé válik a tészta.

A hozzávalók aránya ennél a módszernél

  • 1000 g liszt = 100%
  • 50 g sütőpor = 5%
  • 10 g só = 1%
  • 70 g tejpor = 7%
  • 300 g töltelék = 30%
  • 750 g folyadék = 70%

A további hozzávalókat (pl. mazsola, dió, csoki, csipsz, gyümölcs, szárított gyümölcs) a liszttel összekeverjük, és a liszttel adjuk a tésztához. Ez megakadályozza, hogy a hozzávalók lesűlyedjenek és ragacsossá váljanak. Az arányok segítségével a szükséges muffinmennyiségnek megfelelő tésztamennyiséget tudjuk összeállítani, ha pl. “nagyüzemi” muffin gyártásba kezdünk.

Leggyakrabban felmerült kérdések, és válaszok:

Mit tegyek, ha nincs otthon sütőpor?

A receptekben említett sütőpor, mely a térfogatnövelő szerepét tölti be, részben vagy teljes egészében kiváltható egyszerű szódabikarbónával, amely a sütőporokkal ellentétben nem tartalmaz alumíniumsót vagy egyéb adalékanyagot. A teljes kiváltáshoz célszerű a sütőpornál valamivel nagyobb mennyiségben alkalmazni, vagy a hatékonyság növeléséhez némi citromlével/citromsavval kiegészíteni.

Milyen hőmérsékleten kell sütni a muffinonkat? Sütés előtt elő kell melegíteni a sütőt?

A muffinok előmelegített sütőben, elektromos készülés esetén 190–225 °C-on, gázos sütőnél 4-es fokozaton sütendők. A sütési idő recepttől és a formamérettől is függ, általában 15–25 perc között változhat. Tűpróbával ellenőrizhető, hogy a belsejük is átsült-e. A papírkosár nélkül sütött muffinok 5–10 percnyi hűlést követően rendszerint könnyedén kiboríthatók a kikent formából. Ezután, hogy a maradék belső nedvesség is távozhasson, ajánlott jól szellőző helyre tenni őket, például a sütőrácsra vagy egy tiszta konyharuhába.

Ha töltött muffint szeretnék készíteni, hogyan csináljam?

A lekvárt és az egyéb, krémszerű töltelékeket csak a sütés után szokás hozzáadni a lehűlt muffinhoz. Ez a művelet legegyszerűbben egy vékony csövű habnyomó segítségével végezhető el.

A száraz, középre szánt töltelékek (például mazsola, sajt vagy nehéz krémek) hozzáadásának legcélszerűbb módja az, ha először csak a muffintészta felét terítjük szét a muffinhelyekben, majd a félig telített muffinhelyek közepére tesszük a tölteléket, amelyet aztán befedünk a muffintészta másik felével. Általános praktika a száraz töltelék benedvesítése és belisztezése; ily módon kevésbé hajlamos lesüllyedni a tészta aljára.

Sütés után mennyi ideig áll el a muffin?

Az elkészült és kihűlt muffinokat lefagyaszthatjuk, így 1–2 hónapig is elállnak. Fogyasztás előtt nem szükséges mikrohullámú sütőben felolvasztani a megfagyott muffinokat; helyette egyszerűen tegyük ki őket egy tálra fóliástul, és hagyjuk magától kiolvadni. Hogy újra ropogós és forró legyen, kiolvadás után 2 percre betolhatjuk a sütőbe.

Forrás: wikipédia